Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Bookmark and Share Tlač / PDF príspevku / stránky

13. februára 2010

Top 10: 6. Albert Ellis

Desať najvplyvnejších terapeutov za posledných 25 rokov



Albertovi Ellisovi sa pripisuje (prinajmenšom on sám sebe pripisuje) vynájdenie kognitívno-behviorálnej terapie (KBT), čo je dnes najrozšírenejší a najpopulárnejší psychoterapeutický prístup. Podľa jeho vlastného presvedčenia predbehol „druhého“ vynálezcu KBT Aarona Becka o niekoľko rokov.

Beck aj Ellis sa radikálne odklonili od prevládajúceho psychoanalytického prístupu tvrdením, že udalosti z detstva nie sú z hľadiska emocionálnych problémov dospelých dôležité. Zamerali sa namiesto toho na zmenu sebaponižujúcich presvedčení (obyčajne automatických), ktoré zadržiavali ľudí vo vlastnom emocionálnom marazme. Ellis tvrdí, že jeho verzia KBT, nazývaná racionálno-emocionálna terapia (RET), sa líši od Beckovej, pretože to nie je len klinický prístup, ale reálna a racionálna filozofia života, založená na nepodmienečnom prijatí seba samého, iných a sveta takého, aký skutočne je.

Obrovská popularita KBT – a teda RET – vďačí veľa nezdolnej genialite Ellisa v propagácii seba samého. Večný zlý chlapec psychoterapie dosiahol zmes slávy, kultového zbožňovania, neblahej všeobecnej známosti, závistlivého rešpektu ako hlavný revolucionár novej paradigmy. Ono je vlastne ťažké úplne oddeliť RET od fenoménu Ellisa samotného, ktorý sa manifestuje v nespočetných, zábavných prednáškach nabitých nadávkami, demonštráciách, rozhovoroch a otvorených terapeutických workshopoch, ktoré viedol týždeň čo týždeň takmer štyri desaťročia na Inštitúte Alberta Ellisa založenom v New Yorku. (V súčasnej dobe vedie Ellis ostrý právny spor s predstaviteľmi inštitútu o svoj dôchodok a zdravotné odvody. Chcú ho dostať preč, ale v tomto súboji sú pekné peniaze na strane hluchého, zhrbeného, 93-ročného bojovníka s podlomeným zdravím, ktorý sa ani po toľkých rokoch nevzdáva.)

Ellisovej sláve prospieva aj fakt, že nikdy netrpel spisovateľskou krízou. Za posledných päťdesiat rokov vyprodukoval 54, 65 alebo možno 75 kníh (výpočty sa líšia), 600 až 700 článkov a tucty? stovky? tisíce? brožúriek, ktoré z neho robia neprekonateľného propagátora vlastného vynálezu.

Ellis prevzal svoju základnú terapeutickú myšlienku zo zdroja, ktorý mu poskytol útechu v mladosti – od gréckeho stoika Epikteta, ktorý žil v 1. storočí a ktorého poznávací aforizmus znel: „Človeka neznepokojujú veci samotné, ale jeho mienka o nich.“ Ellis tvrdí, že v podstate netrpíme depresiou, úzkosťou, panikou, hrôzou, nenávisťou k sebe alebo hnevom kvôli zlým veciam, ktoré sa nám dejú alebo sa udiali v minulosti, ale kvôli nesprávnym presvedčeniam, ktoré nevedome nosíme v sebe a ktoré sa aktivujú, keď nešťastie udrie.

Tieto presvedčenia možno zredukovať na tri internalizované príkazy, hovorí Ellis: 1. Vždy musím byť dokonalý a úspešný, inak som bezcenný nepodarok – čo je postoj, ktorý vedie k depresii, nenávisti k sebe a zúfalstvu. 2. Ľudia, na ktorých mi záleží, ma musia vždy a stále milovať a obdivovať a ak ma nemilujú a neobdivujú, sú „úplne zlí a zaslúžia si, aby zhoreli v pekle“ – čo je vzorec myslenia, ktorý otvára cestu k „hnevu, zlosti, zúrivosti, genocíde a možno atómovému holokaustu.“ 3. Svet vždy musí so mnou zaobchádzať dobre a dať mi presne to, čo chcem a vtedy, keď to chcem – presvedčenie, ktoré môže vytvoriť „depresiu, nízku toleranciu v živote nevyhnutných frustrácií a sebaľútosť.“

V Ellisovom kánone spočíva „racionálna sebaakceptácia“ – primárny cieľ RET – nie v našej viere vo vlastnú zásadnú hodnotu, pretože sme ľudské bytosti, ani na fakte, že nás aspoň terapeut má rád, ale na fakte, že sme nažive. Ako dosiahne ľudská bytosť racionálnu sebaakceptáciu? Nuž, vlastnou usilovnou prácou. RET nie je pre ufňukancov a lajdákov, aspoň ako to opisuje Ellis. Terapeut vás neúprosne prenasleduje otázkami, ktorých cieľom je vykoreniť mylné predpoklady. Myslíte si, že máte depresiu, pretože vás opustil priateľ? Kdežeby. Máte ju preto, že za tým je vaše grandiózne presvedčenie, že ak nie ste stále absolútne milovaný, nemáte cenu. A čo dokazuje, že ste absolútne bezcenný, ak vás niekto nemiluje? Nič. Klienti dostanú výroky, ako zvládať situácie alebo mantry a potom, hovorí Ellis, „prechádzajú mantry dvetisíc krát veľmi intenzívne, kým im nezačnú veriť.“

Ellisa a jeho metódu kritizovali kvôli povrchnosti, zjednodušovaniu, priveľkej racionálnosti a dogmatičnosti. A predsa je niečo osviežujúce a príťažlivé na jeho vízii tvrdej lásky, ktorá vás rozosmeje. „Prakticky všetci jedinci majú silné vrodené a naučené tendencie správať sa ako nemluvňa po celý život,“ poznamenal. Nuž, veru áno!






Článok uverejnený s láskavým súhlasom redakcie bulletinu EMPATIA.

10. John Gottman


0 comments:

Zverejnenie komentára