Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Bookmark and Share Tlač / PDF príspevku / stránky

5. marca 2010

Virginia Satirová - Terapeutka

Virginia Satirová - životopis



Je ťažké zhrnúť a opísať všetko, čo Virginia dosiahla počas svojho pôsobenia ako terapeutky od roku 1936 do roku 1988. Začínala ako ambiciózna učiteľka a vypracovala sa na svetoznámu trénerku, ktorá vedie celodenné a celomesačné semináre po celom svete.

Po ukončení vysokoškolského štúdia si Virginia otvorila súkromnú prax ako sociálna pracovníčka a s rodinou po prvý krát konzultovala v roku 1951. Keď neskôr rozprávala o tomto stretnutí, spomenula si na to, aké dôležité bolo pre ňu vidieť celú rodinu, aby získala ucelený obraz. Do roku 1955 pracovala s dr. Calmestom Gyrosom z Illinoiského psychiatrického ústavu, aby rozšírila myšlienku práce s celou rodinou, nielen s pacientom.

Virginia sa tešila veľkému úspechu ako terapeutka v súkromnej praxi a ako poradkyňa pre školy a iné inštitúcie. Mnohí si všimli jej veľkú schopnosť pracovať s ľuďmi, dokonca s tými najťažšími prípadmi.

Virginia sa presťahovala do Kalifornie, kde spolu s Donom Jacksonom a Julesom Riskinom založila Inštitút mentálneho výskumu v Menlo Park. V roku 1962 im umožnil grant z Národného inštitútu mentálneho výskumu začať prvý formálny výcvikový program rodinnej terapie pod Virginiiným vedením. Jules Riskin na to spomína:

„Bola nesmierne tvorivá, energická a charizmatická. Mala dar vymýšľať nové nápady, ale nemala záujem o podrobnosti výskumu. Bola inšpirátorkou. Po prvý krát som robil rodinnú terapiu ako ko-terapeut Virginie. Bolo to niečo podobné, hoci som to v skutočnosti nikdy nezažil, ako sedieť na trupe letiaceho tryskového lietadla. Bolo to napínavé.“

V roku 1964 začala Virginia navštevovať Esalenský inštitút v Big Sur v Kalifornii. Bola nadšená tým, čo sa tam dalo naučiť, vrátane meditácie a práce s telom. Dovolila si objavovať a skúšať nové veci a nové myšlienky. Stala sa jednou z prvých riaditeliek výcvikových programov a programov rozvoja ľudského potenciálu.


Filozofia

Zo všetkých aspektov Virginiinho života sa azda najťažšie dá predstaviť jej učenie. Viaceré knihy, ktoré napísala a ktoré napísali o nej, nám našťastie poskytujú cenný pohľad. V centre jej filozofie je hlboká úcta k ľudskému životu a potenciálu každého človeka:

„Ľudská bytosť je zázrak a poklad a skutočný div. Môj prístup: model potvrdzovania ľudského procesu je založený na premise, všetko, čo v každom momente manifestujeme, predstavuje to, čo sme sa naučili, vedome, implicitne, bunkovo. Naše správanie odráža to, čo sme sa naučili. Učenie sa je základom správania. Potrebujeme nové poznatky, aby sme mohli zmeniť správanie. Aby sme mohli získať nové poznatky, potrebujeme motív, cieľ, zdravé a výživné prostredie a dôveru v niečo mimo nás, čo nám pomôže.“ (Satirovej poznámky)

Ďalšie informácie o učení Virginie nájdete v „Prehľade samotných základov“ (A Bare-Bones Overview) od Johanny Schwabovej a v „Prehľade Satirovej procesu zmeny“ od Sharon Loeschenovej, ktoré sa nachádzajú na nižšie uvedenej webovej stránke.




Spracoval PhDr. Ivan Valkovič

Článok uverejnený s láskavým súhlasom redakcie bulletinu EMPATIA.


Momentky
Rodina
Štúdium
Učiteľka
Terapeutka
Priekopníčka
Choroba a smrť


V tomto roku organizujeme niekoľko seminárov zameraných na rodinu a vzťahy
podľa Modelu Virginie Satirovej:

0 comments:

Zverejnenie komentára